image

Myndigheter i kamp mot överskuldsättningen i Stockholm
Pressmeddelande, Kronofogdemyndigheten 2011-10-19

image Stockholmarnas överskuldsättning kostar samhället miljarder varje år. Men kostnaden kan minska rejält genom mer förebyggande arbete i kommunerna menar Kronofogden och Konsumentverket. Därför ger sig myndigheterna ut på turné i Stockholms län för att träffa politiker.


Drygt 70 000 personer i Stockholms län har tillsammans obetalda skulder på över 15 miljarder kronor. Och överskuldsättningen leder till stora kostnader för samhället. Enligt en färsk rapport från Konsumentverket kan en överskuldsatt person kosta samhället så mycket som 650 000 kronor under ett år. Kommunerna får ta en stor del av den smällen. Kronofogden och Konsumentverket menar att kommunernas kostnader kan minska rejält om kommunerna prioriterar förebyggande arbete mer. Under 2010 lades endast sex procent av den totala arbetstiden för landets budget- och skuldrådgivare på förebyggande arbete. Den siffran är otillräcklig.

Därför inleder nu Konsumentverket, Kronofogden och Yrkesföreningen för budget- och skuldrådgivare en turné för att besöka kommuner och stadsdelar i Stockholms län för att diskutera hur de kan jobba förebyggande.

— Vi ser att förebyggande arbete ger en vinst på lång sikt och leder till att människor inte fastnar i skuldfällan. Vi vill ge kommuner och stadsdelar konkreta och handfasta råd för hur man kan arbeta förebyggande, säger Martin Kling från Kronofogden.

Målet att totalt besöka 13 kommuner och stadsdelar i Stockholm. Först ut är Spånga-Tensta stadsdel den 21 oktober och Södertälje kommun den 25 oktober.